PĄCZKI Z DŻEMEM !

PĄCZKI Z DŻEMEM !

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mleko

    1 SZKL
  • mąka

    3 SZKL
  • jajka

    1 SZT
  • żółtka

    2 SZT
  • drożdże

    4 DAG
  • cukier

    6 ŁYŻEK
  • olej

    3 ŁYŻKI
  • cukier waniliowy

    1/2 SZT
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - PĄCZKI Z DŻEMEM !
MLEKO PODGRZEWAMY, DODAJEMY DROŻDŻE I DWIE ŁYŻKI CUKRY - MIESZAMY DOKŁADNIE.
Krok 2 - PĄCZKI Z DŻEMEM !
MĄKĘWSYPUJEMY DO MISKI WLEWAMY WYMIESZANE MLEKO Z DROŻDŻAMI I CUKREM. CZEKAMY 5 - 10 MINUT .
Krok 3 - PĄCZKI Z DŻEMEM !
JAK ROSZCZYNKA PODROŚNIE DODAJEMY : JAJKO, ŻÓŁTKA, RESZTĘ CUKRU, CUKIER WANILIOWY I OLEJ. WYRABIAMY CIASTO. GĘSTOŚĆ CIASTA POWINNA BYĆ JAK CIĄGNĄCA GUMA. ZOSTAWIAMY DO WYROŚNIĘCIA. MISKĘ MOŻNA WŁOŻYĆ DO CIEPŁEJ WODY .
Krok 4 - PĄCZKI Z DŻEMEM !
GDY CIASTO WYROŚNIE WYKŁADAMY JE NA STOLNICĘ, WYRABIAMY I SZKLANKĄ ROBIMY PLACUSZKI O GRUBOŚCI 1 CM.
Krok 5 - PĄCZKI Z DŻEMEM !
NA GOTOWE PLACUSZKI NAKŁADAMY DŻEM I FORMUJEMY PĄCZKI. GOTOWE PĄCZKI ZOSTAWIAMY NA STOLNICY ŻEBY TROSZKĘ WYROSŁY.
Krok 6 - PĄCZKI Z DŻEMEM !
GOTOWE PĄCZKI SMAŻYMY NA GŁEBOKIM OLEJU W GARNKU. USMAŻONE WYKŁADAMY NA RĘCZNIKI PAPIEROWE ŻEBY ODSĄCZYĆ NADMIAR TŁUSZCZU.
Krok 7 - PĄCZKI Z DŻEMEM !
PRZED PODANIEM MOŻEMY OBTOCZYĆ PĄCZKI W CUKRZE PUDRZE. PYSZNE PĄCZUSZKI NA WIECZORY.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MAR3STA

23.11.2012 19:14
świetne

Krystyna32

24.10.2012 09:17
super

Katarzyna59

31.07.2012 09:14
super

kamyk

27.06.2012 20:31
pyszne pączki

Norgiusz

25.06.2012 19:02
pycha

kuklik

25.06.2012 16:54
mniam

Ela15

21.06.2012 12:01
smaczne

Rybciia

12.06.2012 13:52
pychotka :-)

fictor123

10.05.2012 06:24
pyszne, nie tylko na Tlusty Czwartek:)

mic

14.03.2012 10:36
kiedy ja robiłęm ostatni raz sam pączki...

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat