Pyzy z makiem

Pyzy z makiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki ugotowane

    10 sztuk
  • ziemniaki

    10 sztuk
  • sól

    do smaku
  • mak

    200 g
  • mleko

    500 ml
  • masło

    50 g
  • jajka

    2 sztuki
  • miód

    2 łyżki
  • rum

    1 kieliszek
  • cukier

    0,5 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mleko z makiem gotujemy. Gotowy mielimy i dodajemy do niego roztopione masło i miód oraz . Mieszamy. Z białek ubijamy sztywną pianę i dodajemy do maku. Żółtka ucieramy z cukrem i dodajemy do maku. Wszystko razem mieszamy. Ugotowane ziemniaki przepuszczamy przez maszynkę. Surowe obieramy, a następnie ścieramy na tarce, odciskamy z soku i wkładamy do ugotowanych ziemniaków. Ziemniaki starannie mieszamy ze sobą, doprawiamy solą do smaku. Z gotowego ciasta rwiemy dość spore kawałki - rozbijamy w dłoniach i wkładamy w środek łyżkę maku, po czym zlepiamy dokładnie i wrzucamy do lekko osolonej wody, gotując ok 30-40 min. Gotowe można polać śmietaną i posypać cukrem waniliowym. Smacznego !!

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

czekoladka_m

23.10.2013 14:17
mogą być smaczne;)

cooleczka

17.05.2013 13:23
bardzo ciekawy przepis

RenataZ-et

17.09.2012 16:26
Super

IKrakowianka

03.03.2012 22:02
ciekawa propozycja

gosia47-47

23.02.2011 16:01
mniam

Allice

28.12.2010 21:19
mniam!

Ela20

20.12.2010 19:09
Super przepis :)

Iwusia

04.07.2010 22:32
Mleko z makiem gotujemy. Gotowy mielimy i dodajemy do niego roztopione masło i miód oraz RUM . zapomniałam dopisać do przepisu ;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat