Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Małe dzikie paszteciki ze śliwką

5.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

łopatka z dzika
50 dag
wątróbka wieprzowa
40 dag
cebula
1 średnia
jajko
1 sztuka
Liść laurowy suszony Prymat
2 sztuki
Sklep Prymat
ziele angielskie
6 ziaren
Sklep Prymat
pietruszka
1 nieduża
marchew
2 średnia
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
Sklep Prymat
sól
Sklep Prymat
pieprz
Sklep Prymat
Owoc jałowca cały Prymat
kilka szt.
rosół wołowy
1 sztuka
boczek
40 surowy bez kości
kajzerka
3 czerstwa

Przepis i sposób przygotowania na: Małe dzikie paszteciki ze śliwką

Łopatkę kroimy na małe kawałki, zalewamy letnią wodą i gotujemy do miękkości z dodatkiem liści laurowych, około1/4 łyżeczki soli i zielem angielskim. Wieprzową wątróbkę przesmażamy na rozgrzanym tłuszczu z obraną i pokrojoną w większą kostkę cebulą. Mięso z dzika wyciągamy i w tej samej wodzie gotujemy przez około 20 minut pokrojony na mniejsze kawałki boczek oraz obraną marchewkę i pietruszkę, studzimy. Wszystkie mięsa, pietruszkę oraz marchew mielimy co najmniej dwa razy wraz z uprzednio zamoczonymi w wodzie i następnie odciśniętymi kajzerkami. Wywar, w którym gotowało się mięso przelewamy przez sitko i w 1,5 szklanki rozpuszczamy kostkę wołową, wlewamy do mięsa. Dodajemy rozgnieciony w moździerzu jałowiec oraz jajko. Doprawiamy do smaku imbirem solą, pieprzem i gałkę muszkatołową. Dokładnie mieszamy. Dodajemy pokrojone w kostkę suszone śliwki. Pasztet przekładamy do niedużych silikonowych foremek do muffinek i pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

KasiaK90 18.12.2012 13:40
muszą smakować wspaniale
Lotar 28.03.2012 20:02
Wspaniałe !
pacpaw 05.03.2012 21:41
czuje zew natury :o)
freekate 04.03.2012 18:18
pasztecik na dwa kęsy - świetny pomysł :)
czekoladka_m 04.03.2012 17:28
Zapowiada się bardzo,ale to bardzo smakowicie:) Mój mąż uwielbia dziczyznę:)
iziona 04.03.2012 17:10
Cudne !
treonina 04.03.2012 17:02
świetne! bardzo fajny przepis! spróbuję zrobić

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak