Przepis i sposób przygotowania na: Puszysty sernik
Dodać cukier, margarynę i posiekać nożem.
Dodać żółtka oraz śmietanę i szybko zagnieść ciasto.
Owinąć ciasto w folię i włożyć do lodówki na ok. godzinę.
Wykonanie masy:
Żółtka utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę.
Dodać do masy jajecznej mielony ser , stopioną i schodzoną Kasię cały czas lekko ucierając.
Dodać śmietanę, budyń i znów wyrobić na jednolitą masę.
Na koniec dodajemy ubitą na sztywno z dwoma łyżkami cukru pianę z białek. Delikatnie ale dokładnie mieszamy masę.
Na przygotowaną dużą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy ciasto.
Na ciasto wylewamy masę i lekko wyrównujemy jej powierzchnię drewnianą łyżką. Ciasto piekę około godziny . Wstawiam do nagrzanego piekarnika ok. 150 stopni, a później ustawiam temperaturę na 180 stopni. Z termoobiegiem zalecam ustawić 10 stopni mniej. Gdy widzimy, że ser zbyt mocno się rumieni a jeszcze musi się piec, możemy nakryć sernik kawałkiem folii aluminiowej lub papieru do pieczenia.
Temperatura piekarnika : 150-180 st. C
Czas pieczenia:60-80 min