Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Długo pieczony kurczak z czosnkiem i cytryną

5.0
(6)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

udka z kurczaka
2 kg
czosnek
1 główka
cytryna
1 sztuka
rozmaryn
1 gałązka
oliwa
3 łyżki
białe wino
150 ml
pieprz
Sklep Prymat
tymianek
1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Długo pieczony kurczak z czosnkiem i cytryną

Kroki postępowania

1
Udka bez skóry układamy w naczyniu żaroodpornym, dodajemy nieobrane ząbki czosnku i dokładnie wyszorowaną cytrynę pokrojoną na ćwiartki
Krok 1 - Długo pieczony kurczak z czosnkiem i cytryną foto
2
Dolewamy oliwę, mieszamy i wszystkie składniki nacieramy tymiankiem. Zalewamy białym winem, posypujemy świeżo mielonym pieprzem i odrobiną soli ziołowej. Na wierzchu kładziemy gałązkę rozmarynu.
Krok 2 - Długo pieczony kurczak z czosnkiem i cytryną foto
3
Pieczemy pod przykryciem przez 2 godziny w piekarniku nagrzanym do 160 stopni. Potem odkrywamy, zwiększamy temperaturę do 200 stopni i podpiekamy jeszcze przez pół godziny.
Krok 3 - Długo pieczony kurczak z czosnkiem i cytryną foto
4
Długo pieczony kurczak z czosnkiem i cytryną
Krok 4 - Długo pieczony kurczak z czosnkiem i cytryną foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

BernadettaP 25.02.2012 21:14
Bardzo apetyczny ten kurczak !

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak