Przepis i sposób przygotowania na: Wielkanocne koszyczki
Mąkę przesiekać z tłuszczem na stolnicy dodając śmietanę, jajko i sól. Ciasto wyrobić i wynieść w chłodne miejsce na 2 - 3 godziny. Rozwałkować ciasto na grubość 0,5 cm, nałożyć do wcześniej przygotowanych foremek na babeczki. Z pasków ciasta spleść warkocz (który będzie służył za uchwyty do koszyczków) i uformować półkola na oddzielnej blaszce. Piec około 30 min w temperaturze 200 stopni.
Przygotowanie sałatki:
Upieczone mięso, ogórki kiszone, ugotowane ziemniaki i seler pokroić w kostkę. Dodać ugotowaną i wystudzona fasolkę oraz majonez. Przyprawić do smaku solą i pieprzem, przemieszać.
Wykończenie:
Do wystudzonych babeczek położyć plaster wędliny, łyżkę sałatki, wpić upieczony uchwyt do koszyczka. Udekorować według uznania.
Do koszyków można włożyć dowolną sałatkę, powyżej podany jest przykład na sałatkę włoską wykwintną.
Wielkanocne koszyczki to niebanalna dekoracja stołu oraz oryginalny pomysł na podanie sałatki, gdzie koszyczek z ciasta zastępuje nam tradycyjne pieczywo.