Przepis i sposób przygotowania na: Kubusiowe ciasto na czekoladowym spodzie
Masa kubusiowa: 200 ml Kubusia wymieszać z proszkiem budyniowym. Pozostały sok zagotować z dodatkiem cukru. Do gotującego soku dodać rozprowadzony proszek budyniowy. Zagotować, cały czas mieszając. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodając po łyżce ostudzonego kubusiowego budyniu. Tak przygotowany krem rozsmarować równomiernie na ostudzonym cieście czekoladowym. Na masie kubusiowej rozłożyć herbatniki.
Masa śmietanowa: Galaretkę rozprowadzić w 150 ml wrzątku. Pozostawić, aby ostygła. Śmietanę ubić na sztywno, dodając pod koniec ubijania cukier puder. Połączyć z serkiem waniliowym i zimną galaretką. Masę śmietanową wyłożyć na herbatniki. Wstawić do lodówki na 2 godziny.
Wykończenie ciasta: czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Rozprowadzić na wierzchu ciasta. Dowolnie udekorować.