Przepis i sposób przygotowania na: Tort czekoladowy z kremem mascarpone
Przygotowanie ciasta:
Z jajek oddzielić białko i ubić na sztywną pianę, dodając pomału cukier. Do ubitej piany dodać po 1 żółtku i cały czas ubijać na najniższych obrotach miksera. Dodać 2 łyżki oleju i jeszcze chwilkę ubijać do połączenia się składników. Mąkę połączyć z kakao i proszkiem do pieczenia. Masę jajeczną wymieszać z mąką, ale już za pomocą szpatułki, aby nie opadła piana. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć ciasto biszkoptowe. Piec około 40 minut w 180 stopni.
Upieczone ciasto wystudzić i przekroić na 3 placki.
Przygotowanie kremu:
Serek mascarpone wymieszać z cukrem pudrem. Żelatynę namoczyć w 2 łyżkach gorącej wody, dobrze rozmieszać i wystudzić. Mocno schłodzoną śmietanę ubić na sztywno i i połączyć z serkiem mascarpone, dodając na koniec wystudzoną żelatynę.
Biszkopt można nasączyć zaparzoną kawą. Kolejne blaty ciasta smarować kremem. Wierzch i boki ciasta posmarować roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Udekorować wg uznania.