Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka wykwintna
Przygotowując warstwowo warto użyć przezroczystego naczynia.
I warstwa: seler konserwowy odsączyć i pokroić w krótsze niteczki (zalewę zostawić, będzie potrzebna), dodać odsączoną kukurydzę z puszki. Posmarować majonezem.
II warstwa: por pokroić w prążki, sparzyć, odsączyć i dodać, ananas pokroić w kostkę. Posmarować majonezem.
III warstwa: szynkę pokroić w paseczki, jabłka zetrzeć na grubej tarce w innej miseczce, zalać sosem z selera i zostawić na 30 minut (zapobiegnie to ciemnieniu jabłek), po tym czasie odsączyć jabłka i wyłożyć na sałatkę. Posmarować majonezem.
IV warstwa: jaja ugotować na twardo i zetrzeć na grubej tarce, ser zółty zetrzeć na grubej tarce. Posmarować majonezem.
Naczynie nakryć folią i odstawić do lodówki, najlepiej na 24 godziny