Drożdże rozetrzeć z 3 łyżkami cukru, dodać ciepłe (niegorące mleko), 3 łyżki mąki (odsypać z dwóch szklanek mąki przeznaczonej na ciasto), wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić do wyrośnięcia. Do wyrośniętego rozczynu dosypać mąkę (dwie szklanki bez 3 łyżek, które przeznaczone są do zaczynu), lekko roztrzepane jajko, masło, szczyptę soli, wodę, cukier i zagnieść ciasto. Dokładnie zagniecione ciasto, pozostawić do wyrośnięcia, aż podwoi swoją objętość. Po tym czasie ponownie zagnieść. Ciasto rozwałkować i wyłożyć do wysmarowanej wcześniej formy. Na wierzch ułożyć pokrojone w plasterki jabłka, pokrojone morele, następnie posypać kruszonką. Składniki na kruszonkę: mąka - 4 łyżki, masło 2 łyżki, cukier 2 łyżki wsypać do miseczki i wolno wymieszać, przesypując mąką. Tak przygotowane ciasto przed włożeniem do pieca pozostawić na 15 min. do wyrośnięcia. Wstawić do piekarnika na około 50-60 min. w 180 stopniach C.