Przepis i sposób przygotowania na: Rolada z galaretką truskawkową
4 jajka
120 g cukru
120 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Masa :
1 kostka margaryny
2 łyzki mąki
3/4 szklanki mleka
1 buteleczka barwnika spożywczego
2 żółtka
oraz pół szklanki cukru
Dodatkowo :
2 galaretki truskawkowe + 3 szklanki wody
owoce do ozdoby
posypka cukrowa
Jajka ubijam z cukrem do białości.
Dodaje delikatnie dosypujac mąkę z proszkiem do pieczenia.
Szykuję dwie formy; keksówkę i zwykłą prostokątną blaszke. Smaruję i wykładam folią aluminiową lub papierem do pieczenia.
Przygotowane ciasto wylewam do keksówki ,około 1 cm ,a reszte ciasta do zwykłej blaszki.
Ciasto w keksówce piekę w temeraturze 170 stopni przez 20 minut ,a to drugie 35 minut w tej samej temperaturze.
Większe ciasto po upieczeniu wykładam na wilgotną ściereczkę i zwijam dłuższym bokiem w rulon.
Gdy ciasto przestygnie w ściereczce, odwijam i smaruję wcześniej rozpuszczoną w 3 szklankach wody galaretką.
Zwijam zpowrotem i schładzam w lodówce.
Masa ;
Łyżkę margaryny i 2 łyżki mąki rozpuszczam w rondelku, dolewam zimne mleko i gotuję.
Zestawiam z ognia i dodaje cukier ,żółtka i barwnik spożywczy.
Dokładnie mieszam i studze.
Pozostałą margarynę ucieram i łączę z wystudzoną masą
Teraz składamy ciasto.
Ciasto z keksówki wyciagam , to jest nasza podstawa.:
Smaruje 1 cm warstwę masy.
Nakładam na nią zwinięty placek z galaretką ,delikatnie dociskam .
Smarujem resztą masy całą powierzchnię ciasta.
Dekoruję owocami i posypką .
Chłodzę jeszcze około 2 godzin w lodówce.