Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Czekoladowe ciasto pieczone z polewą

5.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka
1,5 szklanki
palma
100 gram
jajko
2 sztuki
cukier biały
1/2 szklanki
kakao
2 łyżki
mleko
2/3 szklanki
biała czekolada
1 tabliczka
śmietana kremówka
1/2 szklanki
Soda oczyszczona Prymat
1 łyżeczka
Sklep Prymat
sól
1 szczypta
Sklep Prymat
cukier waniliowy
30 gram
Sklep Prymat
proszek do pieczenia
1 łyżeczka
brązowy cukier
1/2 szklanki
dżem morelowy
200 gram

Przepis i sposób przygotowania na: Czekoladowe ciasto pieczone z polewą

Czekoladę połamać na kawałki, roztopić razem ze śmietaną i 120 gram dżemu. Tortownicę wyłożyć folią aluminiową, dno posmarować odrobiną palmy. Do tortownicy wylać masę z czekoladą. Palmę, cukier waniliowy, ciemnobrązowy cukier, biały cukier, kakao, mleko i resztę dżemu podgrzewać na średnim ogniu, cały czas mieszając, aż wszystko się połączy. Masę przestudzić. Wbijać po jednym jajku i mieszać. Dodać sól, sodę, proszek do pieczenia i mąkę, dokładnie wymieszać. Ciasto wyłożyć na masę z czekoladą. Piec w 180 stopniach przez ok. 50-60 minut (sprawdzić patyczkiem). Upieczone ciasto przełożyć na talerz w ten sposób, żeby polewa znalazła się u góry (polewa pozostanie lekko płynna).

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Sroczka 19.01.2013 22:20
Takiego ciasta jeszcze nie jadłam. Pysznie wygląda.
kamyk 01.05.2012 10:26
super
Wojt@s
Wojt@s 18.03.2012 22:44
extra
Weronika_eM 08.02.2012 23:00
przepyszne
cooleczka 02.02.2012 20:09
uwielbiam czekoladowe ciasta :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak