Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wega?skie ostre sushi

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ry? do sushi 1 szklanka
marchewka 1 ?rednia
papryka czerwona 1/2 szt
cukier trzcinowy
sól
wasabi
awokado
nori 4-5 szt
ocet 2-3 ?y?ki
papryka żółta 1/2 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Wega?skie ostre sushi

Kroki postępowania

1
Ry? dwukrotnie przelewamy zimn? wod?, nast?pnie zalewamy wod? do wysoko?ci o oko?o 1,5 cm przewy?szaj?cej poziom ry?u i gotujemy 20 minut co chwil? mieszaj?c. W tym czasie obieramy warzywa, papryki pozbawiamy gniazd nasiennych, p?uczemy i kroimy w cienkie paski. Ugotowany ry? doprawiamy sol? oraz octem winnym, studzimy.
Krok 1 - Wega?skie ostre sushi foto
2
Pojedyncze p?aty wodorostów k?adziemy na bambusowej macie, rozsmarowujemy na nich ry? (brzegi maty pozostawiamy suche), odrobin? wasabi (je?li jest w proszku, nale?y je uprzednio zmiesza? z wod?, aby powsta?a dosy? g?sta pasta)
Krok 2 - Wega?skie ostre sushi foto
3
i uk?adamy paski marchewki, obu papryk i awokado.
Krok 3 - Wega?skie ostre sushi foto
4
Zwijamy rulon, który tniemy ostrym no?em na oko?o 1-1,5 cm kawa?ki.
Krok 4 - Wega?skie ostre sushi foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

pacpaw 01.02.2012 20:00
faktycznie na ostro. Jak swoje smarowałem to zieleń wasabi była ledwo widoczna. Ciekawe czy ostrość jest taka sama. Miałem pastę z tubki, a nie proszek
Anna146 31.01.2012 07:08
zjad?abym takie sushi

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak