Przepis i sposób przygotowania na: Marynowany stek z tuńczyka podany z grillowanymi warzywami oraz sosem ze świeżych ziół i suszonych pomidorów
Umyte i osuszone steki z tuńczyka skropić sokiem z cytryny, posolić, a następnie usmażyć na patelni grillowej (ok. 2 minut z każdej strony). Prawidłowo usmażony tuńczyk powinien być różowy w środku.
Szparagi obrać i ugotować w delikatnie osolonej wodzie z dodatkiem cukru, pamiętając że białe gotujemy ok. 15 min., natomiast zielone ok. 10 min. Po ugotowaniu szparagi zahartować w wodzie z lodem i plastrami cytryny. Suszone pomidory pokroić w paseczki, czosnek w plastry, natomiast zioła posiekać. Na oliwie z oliwek lekko podsmażyć suszone pomidory i czosnek, a następnie dodać pozostałe składniki sosu i doprawić do smaku.
Cukinię i bakłażana umyć i pokroić w plastry grubości ok. 0,5 cm. Paprykę piec 10 minut w temperaturze 180ºC, po czym obrać ze skóry. Warzywa zamarynować w ziołach i oliwie, a następnie grillować. Soczystego i aromatycznego tuńczyka ułożyć na szparagach, skropić przygotowanym sosem z suszonych pomidorów, posypać orzeszkami piniowymi. Podawać z grillowanymi warzywami.