Przepis i sposób przygotowania na: Makowiec dro?d?owy
Ciasto drozdzowe na makowiec robimy przez dwa dni. Pierwszego dnia mieszamy ze soba dokladnie drozdze, margaryne, jajka, cukier puder, make, sol, mleko. Skladniki te dajemy do garnka, a garnek dobrze przykrywamy, najlepiej czyms ciezkim. Drugiego dnia 20 dag cukru 6 zoltek ucieramy razem. To dodajemy do ciasta, a pozniej dodajemy 20 dag margaryny i dobrze wyrabiamy. Ciasto ponownie odkladamy, zeby wyroslo.
MASA:
Mak zalewamy goraca woda i odstawiamy. Wymoczony mak mielimy trzy razy. Do tego dodajemy ubite bialka z cukrem, cukier wanilinowy, zoltka, maslo, bakalie oraz aromat migdalowy. Z ciasta formujemy prostokaty, a nastepnie nakladamy na nie mase makowa i rolujemy. Makowiec pieczemy przez okolo 40 minut w temp. 180 stopni.