Przepis i sposób przygotowania na: sernik tzw. przekładany
Następnie składniki na nadzienie serowe:
a) mąka ziemniaczana-2 łyżki
b) cukier 1,5 szklanki
c) aromat cytrynowy-1 sztuka
d) ser 1 kg
e) jaja 6 sztuk
f) cukier 1 1/2 szklanki
g) margaryna 1 sztuka
h) proszek do pieczenia 1 łyżka
i) rodzynki 1/2 opakowania tego małego
Jeżeli chodzi o biszkopt musimy:
1.Jajka-6 sztuk ubijamy tzrepaczką na sztywno, żeby nie ruszało się. Potem dodajemy cukier oraz żółtka- ubiajmy.
2.Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Następnie dodajemy do niej kakao,śmietanę, wszytsko ze sobą lekko mieszamy.Wszytsko dodajemy do reszty ciasta- punkt 1 przepisu.
3. ciasto dzielimy na trzy czesci i każda pieczemy w pierakniku. MOzna zrobić to takze łatwo w inny sposób, mianowice upiec całość i za pomoca noże przekroić na 3 części.
Masa serowa
Cukier ucieramy z margaryną, stopniowo dodajemy 1 łyżkę sera i jako, i tak w kółko. Następnie dodajemy łyżkę proszku do pieczenia, cytrynowy aromat,mąkę.Mieszamym dodajemy rodzynki.
Blachę/ formę musimy wysmarować tłuszczem. Na poczetek wykładamy placek jeden, na niego rozsmarowywujemy 1/3 masy serowej. Przykładamy drugi placek, i kolejną porcję sera, na koniec trzecią i ostanią porcję sera. Sernik pieczemy około 50/60 minut.
.