Strudel jabłkowy po wiedeńsku

Strudel jabłkowy po wiedeńsku

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    250 g
  • olej

    2 łyżki
  • sól

    1 szczypta
  • masło

    50 g
  • jabłka

    2 kg
  • rodzynki

    75 g
  • cukier

    75 g
  • cynamon

    1 szczypta
  • Biszkopty

    2 tarte
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Sposób przygotowania:
Nadzienie
Umyte, obrane i oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka kroimy na pół, a następnie na cienkie plasterki. Dodajemy cukier, sparzone gorącą wodą rodzynki, skruszone biszkopty oraz cynamon i dokładnie mieszamy.

Ciasto:
Wszystkie składniki ciasta dokładnie mieszamy i wyrabiamy, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Następnie odstawiamy na ½ godziny przykryte mokrą ściereczką (w temperaturze pokojowej). Rozciągamy ciasto ruchem obrotowym na ręku (podobnie jak ciasto do pizzy), aż będzie przezroczyste. Ciasto rozkładamy na płóciennej serwecie posypanej mąką i skrapiamy je roztopionym masłem. Następnie na ciasto wykładamy farsz jabłkowy, zwijamy je za pomocą serwety i przenosimy je (ponownie za pomocą serwety) na posmarowaną tłuszczem blachę. Strudel skrapiamy delikatnie roztopionym masłem i pieczemy na złoty kolor (ok. 40 min.) w piekarniku rozgrzanym do temperatury ok. 200°C.
Strudel jabłkowy serwujemy na zimno lub na ciepło. Można posypać go cukrem pudrem oraz podawać z dodatkiem bitej śmietany.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (11)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Klausia

02.04.2014 20:34
nigdy nie robiłam, ale chętnie kiedyś to nadrobię :)

aniapetr

01.10.2011 12:28
rewelacja, warto spróbować :-)

Agatonek

09.08.2011 12:45
jak dla mnie- wyższa szkoła sztuki i kulinarnej- ale kiedyś się odważę go zrobić :)

jasiek

25.05.2011 10:28
smakołyki

nikusonka

23.02.2011 23:41
pyszności

Babciagramolka

06.01.2011 15:26
Trzeba mieć świętą cierpliwość , żeby rozciągać na kostkach palców rąk ciasto aż stanie się cienkie .Moja Prababcia była mistrzynią w robieniu tego ciasta . Apfelstrudel był przepyszny - ja juz takiej cierpiwosci nie mam .

Barbara55

26.10.2010 15:13
ach ten wiedeń

rakow2

25.10.2010 15:12
może być

Wojtek9

29.08.2010 17:31
wrecz boski

Wojtek9

29.08.2010 17:31
przepyszny

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat