Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Bitki wieprzowe w pieczarkach

5.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

pieczarki
150 g
cebula
0,5 szt
sól
do smaku
Sklep Prymat
pieprz
do smaku
Sklep Prymat
majeranek
szczypta
Sklep Prymat
estragon
szczypta
Sklep Prymat
śmietana 18 proc
250 ml
tłuszcz do smażenia
wieprzowina
500 (łopatka)

Przepis i sposób przygotowania na: Bitki wieprzowe w pieczarkach

Mięso oczyścić i umyć, pokroić w cienkie plastry i rozbić nieco młotkiem.
Na patelni rozgrzać tłuszcz i obsmażyć wszystkie plastry mięsa. Włożyć je z powrotem i podlać odrobiną wody, (ok pół szkl) przykryć pokrywką i w tym czasie posiekać cebulę oraz pieczarki. Dodać do mięsa, doprawić solą i pieprzem oraz majerankiem i estragonem. Dusić bez przykrycia mieszając aż odparuje płyn. Pod koniec dodać śmietanę i ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia.
Podawać z ziemniaczkami i dowolną surówką.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Betka 01.07.2012 00:12
mmm pychotka!;))

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak