Przepis i sposób przygotowania na: Zachwycajacy sos pomidorowo - cynamonowy
Kroki postępowania
Ważne jest by przygotować sobie wszystkie składniki zawczasu.
Imbir obieramy ze skórki przy pomocy łyżeczki lub obierka a następnie trzemy na drobnych oczkach tarki.
Kmin rzymski (NIE KMINEK) wrzucamy na sucha patelenkę i na średnim ogniu podprażamy ciągle mieszając aż zbrązowieje, następnie mielimy w młynku lub moździerzu.
Gorczyce tłuczemy w moździerzu, czosnek obieramy i kroimy w grubsze plasterki.
Nad wysoką miską kładziemy sitko i przekładamy do niego pomidory , tak by oddzielić sok od masy, przy pomocy łyżki delikatnie odciskamy pomidory z nadmiaru pozostałego soku. A następnie masę przekładamy do mniejszej miseczki a sok pozostawiam.
Tak przygotowany sosik możemy podawać na zimno i na ciepło, jego zapach powinien zwabić wszystkich domowników do kuchni..
Smacznego !