Przepis i sposób przygotowania na: Bomba jabłkowo- serowa
Żółtka ubić z 60g cukru na puszystą białą pianę. Białka ubić z solą na sztywną pianę, zsunąć na ubite żółtka, dodać przesianą mąkę, delikatnie wymieszać drewnianą łyżką. Połączyć z roztopionym i wystudzonym masłem.
Formę wyłożyć pergaminem, piekarnik nastawić na 200st C.
Wylać na blachę biszkopt i piec na złoto ok 15 min.
Po upieczeniu biszkopt przełożyć na szmatkę wysypaną cukrem, zdjąć pergamin, biszkopt posmarować tężejącą galaretką i od razu zwinąć w rulon.
Twaróg utrzeć z musem jabłkowym i sokiem z cytryny. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie rozpuścić w mleku i dodać do masy serowo- jabłkowej.
Wstawić do lodówki na ok 30min.
Ubić kremówkę na sztywno, następnie dodać do tężejącej masy serowej.
Biszkopt odwinąć ze ścierki i pociąć na plastry, wyłożyć nimi miskę o pojemności ok 1,5 litra, następnie przelać masę serową.
Wstawić do lodówki na przynajmniej 3 godziny.
Po tym czasie odwrócić miskę i przełożyć ciasto na talerz.
Można udekorować kleksami bitej śmietany i kandyzowanymi wisienkami
SMACZNEGO