Zapiekanka z mielonym

Zapiekanka z mielonym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kalafior

  • mielone mięso

    50 dag
  • śmietana

    1/2 szkl
  • cebula

  • żółty ser starty

    20 dag
  • mąka

    2 łyżki
  • gałka muszkatołowa, szczypta cukru

  • natka pietruszki

  • olej

    po 1 łyżeczce
  • masło

    po 1 łyżeczce
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

kalafior myjemy, dzielimy na różyczki. Gotujemy wok 15 minut w niewielkiej ilości osolonej wody z dodatkiem cukru. Odcedzamy, wywar zachowujemy. Cebulę obieramy, siekamy i podsmażamy na oleju. Dodajemy mięso, doprawiamy solą, pieprzem, papryką i tymiankiem. Smażymy ok 10 minut. Z masła i mąki robimy zasmażkę. Dodajemy wywar z kalafiora, śmietanę i połowę sera. Gotujemy 5 minut. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką. W naczyniu żaroodpornym układamy kalafiora i mięso. Polewamy sosem, posypujemy pozostałym serem. Zapiekamy 20 minut w temp. 2000 stopni C. Posypujemy posiekaną natką.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Ela15

26.07.2011 16:26
super

buksiak12

19.09.2010 11:46
pycha

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat