Przepis i sposób przygotowania na: Placuszki twarogowe z bananem
Przygotowanie placuszków twarogowych przypomina przepis na pancake. W tym przepisie ciekawym dodatkiem, który nadaje całości kremowej konsystencji jest oczywiście twaróg, który można wraz z bananem rozgnieść widelcem lub dla uzyskania gładszej masy, zmiksować blenderem. Dla uzyskania ciekawego aromatu, ciasto można wzbogacić o korzenny aromat i słodycz cynamonu. Ta przyprawa świetnie łączy się z bananem, tworząc ciekawy efekt smakowy.
Sprawdźcie sami przepis na placuszki z twarogu i banana:
Opcjonalnie można dodać
* ulubiony aromat
* cukier wg uznania; ja nie dodałam, według mnie dojrzały banan nadaje wystarczającej słodyczy
* mąkę białą można podmienić na pełnoziarnistą
1. Do miseczki wbić jajko, dodać twaróg i banana. Wszystko dokładnie rozgnieść widelcem. Dodać proszek do pieczenia i mąkę - połączyć całość.
2. Wykładać niewielką ilość (niecałą łyżkę) ciasta na rozgrzaną patelnię i formować placuszki.
3. Smażyć na "suchym", dobrym teflonie lub patelni lekko wysmarowanej olejem.
Przewrócić na drugą stronę kiedy wierzch się lekko zetnie.
Wychodzi około 10 placuszków.