Przepis i sposób przygotowania na: paella po walencku
W moździerzu utrzeć czosnek, ostrą papryczkę, szafran, sól, natkę i dolać, mieszając trochę rosołu.
Z braku profesjonalnego sprzętu tj \"paellery\" musimy użyć dużej patelni o grubym dnie postawionej na podkładce celem rozprowadzenia ciepła na cale dno patelni.
Na patelnie wlać resztę oliwy, rozgrzać, stopniowo sypać, mieszając ryż, dodać utarte w moździerzu przyprawy, dolać resztę rosołu i gotować namiętnie mieszając. Dodać zawartość rondla, w którym dusiła się kura i wymieszać. Uformować potrawę, kładąc na wierzchu kawałki kury, krewetki i mule oraz paki zielonej papryki i groszek. Podgrzewać ok. 15 minut, stopniowo zmniejszając płomień. RYŻ NIE MOŻE SIĘ UGOTOWAĆ. Wstawić patelnię do silnie rozgrzanego pieca, wygasić płomień, ew. gaz :) aby potrawa doszła przed podaniem (ok.5 min).