Ciasto brzoskwiniowe

Ciasto brzoskwiniowe

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gram

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • margaryna

    1 kostka
  • jaja

    5 sztuk
  • mąka pszenna

    2 szklanki
  • cukier

    3/5 szklanki
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżka
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • brzoskwinie

    50 dag
  • cukier puder

    do posypania
  • konfitura wiśniowa

    do dekoracji
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Ciasto brzoskwiniowe
Margarynę rozpuszczamy w rondelku, odstawiamy do wystudzenia. Mąkę pszenną przesiewamy do miski wraz z proszkiem do pieczenia i mąką ziemniaczaną.
Krok 2 - Ciasto brzoskwiniowe
Białka jaj ubijamy na sztywno.
Krok 3 - Ciasto brzoskwiniowe
Pod koniec ubijania dodajemy cukier, następnie dodajemy po jednym żółtku.
Krok 4 - Ciasto brzoskwiniowe
Mieszamy mikserem na najniższych obrotach dodając rozpuszczoną margarynę.
Krok 5 - Ciasto brzoskwiniowe
Następnie dodajemy po łyżce przesianej mąki.
Krok 6 - Ciasto brzoskwiniowe
Ciasto przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki.
Krok 7 - Ciasto brzoskwiniowe
Na wierzchu układamy pokrojone w połówki brzoskwinie( z puszki lub świeże, ale obrane).
Krok 8 - Ciasto brzoskwiniowe
Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 40 minut. Dekorujemy konfiturą i cukrem pudrem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IKrakowianka

29.05.2012 23:53
to coś dla mnie!

barbara11561

20.05.2012 09:34
przepysznie wygląda:)

kasiaw

16.05.2012 13:21
Bardzo smakowicie wygląda

malaczarna23

10.01.2012 15:26
pyszne ciasto i bardzo szybko się robi:) lubię takie

Misiabe

08.01.2012 14:32
ale bym zjadła kawałeczek do kawy :P

Agnieszka_B

08.01.2012 12:53
Ciasto musi być przepyszne. W dodatku nie dużo składników, szybko się robi, pięknie wygląda... Same plusy:)

Mysiunia

08.01.2012 09:33
świetnie wygląda! :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat