Przepis i sposób przygotowania na: Ciasto czekoladowo - orzechowe
# 7 jaj
# 1 szklanka cukru
# 5 łyżek mąki
# 1 łyzeczka proszku do pieczenia
# 2 łyzki kakao
Skladniki na ciaso orzechowe:
# 20 dkg zmielonych orzechów
#1 szklanka cukru
# 5 białek
# 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
# 1 łyżka miodu
# 1 łyżka mąki pszennej
#1 łyzeczka proszku do pieczenia
Składniki na krem\"
# 1/2 l mleka
# 5 żółtek
# cukier waniliowy
# 1 szklanka cukru
# 30 dkg margaryny Kasi
# 2 łyżki kakao
# 2 łyżki budyniu waniliowego
# 1 czekolada ciemna
# trochę spirytusu
Wykonanie biszkoptu.
Białka ubić na sztywno, dodać cukier , pozostałe składniki delikatnie wmieszać łyżką i wylać na przygotowaną formę (tradycyjną blaszkę). Upiec w średnio nagrzanym piekarniku a po wystudzeniu przekroić na pół.
Następnie przygotować placek orzechowy. Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać miód , przechy i pozostałe składniki, wymieszać i upiec w takij samej formie jak biszkopt.Teraz wykonać krem . 5 żółtek ubić z cukrem na puszysty krem . 1 szklankę mleka zagotować a w drugiej rozmieszać budyń. Wrzącym mlekiem zaparzyć żółtka wlać drugie mleko zagotować mieszająć aż powstanie gęsty budyń( nie musi być bardzo gęsty).Następnie utrzeć margarynę , dodać kakao i ciągle ucierając dodawać po trochę ostudzony budyń. Na końcu dodać ze 3 łyżki spirytusy i wkręcić rozpuszczoną czekoladę(niekoniecznie).przekładać placki w kolejności : biszkopt +masa+placek orzechowy+ masa +biszkopt. Wierzch polać polewa.Najlepiej smakuje na następny dzień i póżniej.