Przepis i sposób przygotowania na: Paszteciki krucho-drożdżowe z mięsem
Mąkę, masło i smalec posiekać razem jak na ciasto kruche.
Wymieszać z pracującymi drożdżami i odstawić do wyrośnięcia - ciasto jest dosyć miękkie.
Mięso zmielić, podsmażyć z przyprawami i po wystudzeniu jeszcze raz zmielić, doprawiając ewentualnie do smaku.
Po wystudzeniu dodać do farszu 1 jajko i dokładnie wymieszać.
Ciasto podzielić na porcje, rozwałkować na grubość ok. 3 mm, nałożyć pasek farszu i zawinąć w rulon.
Każdy rulonik pociąć na paszteciki pasującej wielkości, ułożyć na blaszce pokrytej papierem i pozostawić na około 1/2 godziny do wyrośnięcia.
Piec 20-25 minut w temp. 180 st, aż osiągną złoto - brązowy kolor
Smacznego