Przepis i sposób przygotowania na: Muffiny \"dnia drugiego\"
Wędlinę i ser pokroić w kostkę. Cebulkę podsmażyć. Można dodać także oliwki, kapary czyli co kto ma w lodówce i lubi.
Mąkę, proszek do pieczenia, sól i przyprawy wymiesza, dodać pokrojoną wędlinę i ser oraz cebulkę.
Mleko, jajko, olej i musztardę dokładnie ubić.
Wymieszać z suchymi składnikami tylko tyle aby się połączyły, nie za długo bo muffiny zrobią się gliniaste.
Foremki natłuścić i obsypać mąką lub włożyć do nich papierowe papilotki, nakładać ciasto do 2/3 wysokości foremki.
Z podanych składników wyszło mi 9 muffinek - jedno śniadanie dla dwojga ;)
Piekarnik nagrzać do 200 stopni, wstawić muffiny i piec 20 minut, po upieczeniu wyjąć i wystudzić na kratce.
Podawać na śniadanie lub jako przekąskę w ciągu dnia
Smacznego