Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Rożki z ciasta ziemniaczanego z mięsem

5.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ziemniaki
1 kg
mąka
1/2 szkl
jajko
3 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat
1/2 szkl
mięso gotowane
30 dag
cebula
1 szt
smalec
1 łyżka
sól
do smaku
Sklep Prymat
pieprz
do smaku
Sklep Prymat
przyprawa do zup
do smaku
olej do smażenia

Przepis i sposób przygotowania na: Rożki z ciasta ziemniaczanego z mięsem

Obrane ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odcedzić, przecisnąć przez praskę, ostudzić. Do zimnych dodać 2 jajka, mąkę i zagnieść ciasto. Cebulę drobno posiekać i zeszklić na rozgrzanym smalcu, dodać drobno posiekane lub zmielone w maszynce mięso, przyprawić do smaku, wymieszać i chwilę podsmażyć. Ciasto rozwałkować, pokroić w kwadraty. Na każdy kwadrat nałożyć farszu i zlepiać przeciwległe kąty. Zanurzać w roztrzepanym jajku i obtaczać w bułce. Smażyć z obu stron na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mirosława4 14.11.2013 13:01
przydatny przepis :)
Katarzyna59 20.06.2013 08:42
bardzo fajny przepis
IlonaAlbertos 06.10.2012 13:21
Fajne, z barszczykiem idealne :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak