Przepis i sposób przygotowania na: Karp w pikantnym sosie
Następnie kawałki karpia oprószam mąką i smażę z obu stron na rozgrzanym na patelni maśle klarowanym.
SOS: paprykę, marchewkę i cebulę kroję w drobną kostkę. Smażę na rozgrzanym oleju przez około 5 minut.
Pomidory sparzam wrzątkiem, obieram ze skórki, usuwam pestki i też kroję w drobną kostkę. Przekładam na patelnię, wlewam bulion, dodaję przyprawy i posiekany czosnek. Duszę pod przykryciem do momentu, aż warzywa zmiękną. Dodaję przecier pomidorowy, zagotowuję i odstawiam z ognia. Dodaję posiekany świeży majeranek, ewentualnie jeszcze raz doprawiam do smaku i dokładnie mieszam.
Na ogrzanym półmisku układam usmażone kawałki karpia z pikantnym sosem z jarzyn i dekoruję świeżym majerankiem.
*ja użyłam domowy przecier pomidorowy, można też oczywiście dodać kupny przecier lub koncentrat pomidorowy.