Przepis i sposób przygotowania na: Jabłecznik na blasze
Rozpuścić łyżeczkę cukru w 3 łyżkach letniego mleka i rozrobić drożdże. Wsypać makę do miski, zrobić wgłębienie, wlać do niego drożdże i zasypać garścią mąki. Odstawić na 20min. Zmieszać resztę mleka, jajo, masło, 65g cukru i sól z mąką oraz drożdżami. Zagniatać ciasto. Dodać otartą skórkę z cytryny, połowę soku i zagnieść. Przykryć ciasto i zostawić na 40min. do rośnięcia. Natłuścić blachę i rozwałkować na niej ciasto. Nagrzać piekarnik do 190st. Obrać i pokroić jabłka w plasterki. Ułożyć je na cieście i posypać resztą cukru. Pokruszyć i przyprażyć chrupkie pieczywo. Zmieszać okruchy z sułtankami lub suszonymi owocami i rozsypać na wierzchu. Zostawić ciasto jeszcze na 20min.Zmieszać cynamon, resztę cukru i siekane orzechy, posypać wierzch ciasta. Piec 55min.