Przepis i sposób przygotowania na: Drożdżowa plecionka z makiem
Kroki postępowania
Do pozostałego mleka dodaję masło i cukier, mieszając podgrzewam, aż cukier i masło się rozpuszczą.
Mąkę przesiewam do miski, dodaję gotowy rozczyn, wlewam mleko z roztopionym masłem i cukrem, dodaję szczyptę soli, jajka i cały czas miksuję końcówkami do ciasta drożdżowego.
Wyrobione ciasto jest dość rzadkie i klejące, ale nie dodaję do niego więcej mąki tylko lekko oprószam, przykrywam folią spożywczą i odstawiam do lodówki na całą noc. Po wyrastaniu w lodówce ciasto będzie sprężyste i nie będzie się kleiło do rąk.
W rondlu z grubym dnem roztapiam masło z miodem, dodaję bakalie i podgrzewam jeszcze przez moment. Dodaję zmielony mak, dokładnie mieszam i odstawiam do przestygnięcia.
Żółtka przez chwilę ubijam mikserem, następnie dodaję wystudzoną masę makową i jeszcze raz wszystko mieszam. Białka ubijam na sztywną pianę i delikatnie łączę z masą makową.
WYKONANIE: wyjmuję ciasto z lodówki i zostawiam je na około pół godziny w temperaturze pokojowej, aby się ogrzało. Następnie przekładam ciasto na blat obsypany mąką, przez chwilę wyrabiam ręcznie i dzielę na trzy części. Każdą z nich rozwałkowuję na prostokąt o wymiarach 25x35cm. Na środku wzdłuż każdego prostokąta układam 1/3 nadzienia.