Przepis i sposób przygotowania na: kiełbasa wiejska
Nastepnie dodajemy pozostałe składniki, czosnek ma byc drobno pokrojony . Wszytsko mieszamy dokaldnie, w celu uzyskania jednolitej konsystencji.. Jelita musze byc opłukaen, i zeby nie były zbyt grube.
Mase mięsno kolejno wypełniamy jelito (np za pomoca maszynki, mozna recznie. W ten sposon, ze jedna osoba kreci maszynka, druga zas trzyma jelita wypelniane i nadaje ksztalt kiełbasie. Najczesciej robi sie ok 45 cm kiełbaski ucinjac jelito i wiążac supły, zaczynajac wypełniac taka kiełbaske jelito oczywiscie musi byc zwiazane. Tak robimy kolejno z calym farszem. Oczywiscie nalezy zadbac o troszke wieksz ailosc jelita gdyz zdarza się ,ze pękną, a takze lepiej aby zostały one niz wolne mięso. Nastepnie wędzimy około3 godzin, zreszta zobaczycie sami. Na koniec kiełbaskę spażamy , ale nie mozna zgotowac wody * to ważne*
do wędzenia używamy- olcha, buk, jesion, najczesciej OLCHA
Przed wlozeniem kiełbasy do wedzarki musi byc ona wczesniej rozgrzana, stosujemy suche mięso, podkladamy co około 20 minut srednio ze 2 tzw kolana drewna.
Przed wyjeciem jej warto sprawdzic czy jest gotowa w ten sposob ze naciskamy kiełbaske, gotowa powinna miec twarda konsystencje a nie elastyczna, co oznacza ze jest jeszcze surowa. Sprawdzamy to po raz pierwszy po około 90 minutach,a pozniej co 15-20.