Przepis i sposób przygotowania na: Piernik bakaliowy
Dodać mleko i stopniowo mąkę wymieszaną z sodą, kakao i przyprawy do
piernika. Mieszając dodawać powidła. Następnie wlać tłuszcz, mieszać
do uzyskania jednolitej konsystencji.
Dodać oprószone mąką bakalie (zapobiegnie to opadaniu bakali na dno
ciasta) i wymieszać. Gotowe ciasto przełożyć do tortownicy z kominkiem
o średnicy 22-24 cm., natłuszczonej i posypanej mąką.
Piec w nagrzanym piekarniku w temp.180 stopni,przez 50-60 minut.
Po upieczeniu ciasto wyjąć z formy i wystudzić. Polać polewą
czekoladową i udekorować np. płatkami migdałowymi,połówkami orzechów
włoskich
BAKALIE np. różne orzechy,płatki migdałowe,rodzynki,śliwka
suszona,kandyzowana skórka pomarańczowa, kandyzowany ananas