Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Mięciutkie pierniczki w czekoladzie.

5.0
(2)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

miód prawdziwy płynny
35 dag
masło 250 g
1 kostka
cukier
25 dag
jajko
5 szt
mąka tortowa
1 kg
cynamon Prymat
1,5 łyżki
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
1 łyżka
Sklep Prymat
czekolada gorzka
30 dag
olej
5 łyżek
Imbir mielony Prymat
1 szczypta
Soda oczyszczona Prymat
3 łyżeczki
Sklep Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Mięciutkie pierniczki w czekoladzie.

Przepis dostałam od koleżanki.Po spróbowaniu tych pierniczków nie będę robić żadnych innych.Te są na prawdę idealne i cały czas są mięciutkie. Mikserem utrzeć masło z miodem,cukrem .Wbić jajka .Mąkę wymieszać z sodą i przyprawami, dodawać stopniowo i cały czas miksować końcówkami spiralnymi miksera.Zawinąć gotowe ciasto w folię spożywczą i włożyć na noc do lodówki. Następnego dnia rwać po kawałku ciasta.Stolnicę podsypywać mąką i wałkować dość grube placki (minimum ok.0,5 cm.Foremkami wykrawać pierniczki i luźno układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze.Ciastka w trakcie pieczenia urosną. Pieczemy je przez ok.8 minut w 180 stopniach w termoobiegu. Wyjąć z piekarnika i chwilę pozostawić na blasze, po czym przełożyć na kratkę kuchenną do wystygnięcia.Otrzymamy ok.80-100 pierniczków, w zależności od wielkości foremek. Do czasu spożycia przechowywać zamknięte w pojemniku lub słoju.Ozdabiać najlepiej dzień lub kilka godzin przed podaniem, żeby czekolada ich nie posklejała. Na polewę w małym garnuszku włożyć pokruszone czekolady i wlać olej.Wstawić do większego garnka z gorącą wodą i na małym ogniu podgrzewać,aż czekolada się stopi i połączy z olejem.Polewać pierniczki z wierzchu lub zanurzać całe w czekoladzie. Dekorować dowolnie.Ja pierniki w kształcie choinek dekorowałam kolorowymi kandyzowanymi skórkami i owocami , tak by stworzyć imitację bombek.Dachy domków,drzwi i okna posypywałam wiórkami kokosowymi na kształt śniegu.Kwiatki obsypywałam dookoła kolorową okrągłą posypką. Dzwoneczki natomiast ozdobiłam krokantem orzechowym i kolorową posypką. Schłodziłam pierniki w lodówce, zapakowałam w grubą folię wraz z innym ciasteczkami (kruchymi czekoladowymi spiralkami i kruchymi ciasteczkami) i ozdobiłam kolorowymi wstążkami,ręcznie zrobionym karnecikiem i gwiazdką ze słomy. Takie świąteczne prezenciki córka dziś będzie sprzedawać na corocznym jarmarku adwentowym wraz ze swoją klasą.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Iwusia 20.06.2012 11:07
Piękne i pewno smakowite te pierniczki
caralajna 15.01.2012 22:47
bardzo ładne, można zapakować na prezent :)
anna186 26.12.2011 14:40
fajne
maria20 19.12.2011 21:02
smaczne
Ewa104 19.12.2011 15:25
Misiu, do świąt chyba zabraknie.Zostało 6 sztuk, więc jak się pospieszysz to jeszcze skosztujesz.A że w święta jest wiele smakołyków to teraz lepiej się podelektować.
agnsto 19.12.2011 11:30
wyglada pysznie ;-)) u mnie w domu zniknely by od razu ;-))
misia53 18.12.2011 19:27
Mogłabym pod choinką znależć takie pierniczki...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak