Przepis i sposób przygotowania na: Makowy wieniec świąteczny.
4 dag świeżych drożdży
1 łyżka cukru
1 szklanka mleka
10 dag mąki
1/2 szklanki cukru
1 żółtko
1 jajko
40 dag mąki
cukier puder do posypania
gotowa masa makowa - 900 g
margaryna i bułka tarta do formy
Drożdże rozmącamy w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżki cukru i 10 dag mąki. Dokładnie roztrzepujemy widelcem. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości na około 10 - 15 minut w ciepłe miejsce. Następnie do miski wsypujemy 40 dag mąki. Margarynę Kasie roztapiamy. Do mąki dodajemy rozczyn z drożdży. Jajko i żółtko wcześniej zmiksowane z cukrem także dodajemy do mąki. Mieszamy energicznie. Na koniec dodajemy przestudzoną Kasię. Wyrabiamy tak długo aż ciasto będzie swobodnie odchodzić od ręki i miski. Odstawiamy przykryte ściereczką na 1 godzinę by trochę urosło. Między czasie szykujemy formę z kominkiem. Smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Gdy ciasto urośnie wykładamy na stolnice i wałkujemy na długi prostokąt. Gotową masę makową wykładamy na ciasto, równo ją rozkładając na całej powierzchni. Zwijamy całość w rulon. Przekładamy do formy. Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i pieczemy 40 minut. Po lekkim przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.