Przepis i sposób przygotowania na: Sałatka z tuńczykiem,makaronem, jabłkiem
makaron kolanka Podravka - 150-200g (waga suchego makaronu),
puszka tuńczyka - 200g,
puszka kukurydzy - 240g,
puszka marchewki mini - 260g,
seler naciowy - 2 łodygi,
papryka czerwona,
jabłka - 4 nieduże,
majonez - 5 łyżek,
śmietana kwaśna lub jogurt naturalny - 3 łyżki,
sok z cytryny - łyżka,
sól,
pieprz,
papryka słodka mielona - 1/2 łyżeczki,
czosnek granulowany lub przeciśnięty przez praskę ząbek.
PRZYGOTOWANIE:
Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie wg opisu na opakowaniu, odcedzić i ostudzić. Przełożyć do dużej salaterki/miski. Tuńczyka bardzo dobrze odcisnąć i dodać do makaronu. Dodać odsączoną kukurydzę i pokrojoną drobno marchewkę. Selera umyć, obrać i drobniutko pokroić. Paprykę umyć i pokroić w kosteczkę. Jabłko obrać, umyć i pokroić w kosteczkę. Wymieszać wszystkie składniki, dodać sól i pieprz. Przygotować sos - majonez wymieszać ze śmietaną/jogurtem, dodać sok z cytryny, paprykę słodką i czosnek. Powstały sos dodać do pozostałych składników, wymieszać. Doprawić do smaku. Schłodzić.