Leniwe pierogi

Leniwe pierogi

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ugotowane ziemniaki

    40 dkg
  • biały ser

    60 dkg
  • jaja

    1-2 sztuki
  • mąka

    20 dkg
  • mąka ziemniaczna

    1 łyżka
  • sól

    do smaku
  • masło

    2 łyżki
  • bułka tarta

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki ugotować w lekko osolonej wodzie, ostudzić i razem z białym serem przepuścić przez maszynkę. Oba rodzaje mąki razem przesiać, wysypać na stolnicę. Dodać masę serowo-ziemniaczaną, zagnieść ciasto , zrobić wgłębienie i wbić jajka, zarobić ciasto nożem i szybko wyrobić. Podzielić ciasto na części i formować wałki. Tępą stroną noża maczaną w mące odcisnąć kratkę. Kroić kluski w kształcie prostokątów lub rombów. Obtoczyć w mące. Kłaść partiami na wrzącą wodę. Kiedy kluski wypłyną, zmniejszyć ogień i gotować ok. 10 minut. Wyjmować cedzakową łyżką. Posypać zrumienioną bułką tartą i polać stopionym masłem.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

IKrakowianka

12.01.2012 00:28
bardzo lubię

Seba

26.11.2011 11:35
super

pacpaw

10.06.2011 09:29
ekstra

Karolcia12

25.04.2011 14:28
uwielbiam pierogi, do tego z cynamonem

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat