Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Napoleonek

5.0
(1)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

ciasto: mąka
0,5 kg
cukier
1/2 szklanki
margaryna
1/2 kostki
jajko
3 sztuki
amoniak
1 łyżka
ocet
1 łyżeczka
cukier waniliowy
1 opakowanie
Sklep Prymat
cukier waniliowy
1 opakowanie
Sklep Prymat
jajko
3 sztuki
mąka pszenna
2 łyżki
mąka ziemniaczana
2 łyżki
Krem:
1 litr
mleko
1 litr

Przepis i sposób przygotowania na: Napoleonek

Z podanych składników zagnieść ciasto i upiec 4 placki

Krem:
Z mleka odlać 1/4 litra, pozostałe zagotować z cukrem waniliowym. Jajka utrzeć z cukrem, dodać mleko i mąkę. Wlać na pozostałe kipiące mleko. Gotować aż masa zgęstnieje. Gorącym budyniem przekładać placki, a z czwartego zrobić kruszonkę. Najlepiej smakuje następnego dnia.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

treonina 14.12.2011 14:19
świetne ciasto, muszę wypróbować!
1j1o1l1a1 14.12.2011 14:11
poproszę porcję :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak