Przepis i sposób przygotowania na: Gołąbki z soczewicą
# 3/4 szklanki czerwonej soczewicy
# 2 średniej wielkości ugotowane ziemniaki
# 2 średnie marchewki
# 2 średnie cebule
# 4 dojrzałe pomidory
# 3 łyżki oleju
# 1/2 szklanki bulionu
# 1/2 szklanki soku pomidorowedo
Wykonanie:
Kapustę sparzyć , zdjąć ok. 8-10 listków , wyciąć żyłki ( zgrubienia), resztę kapusty poszatkować.2 nieduże ziemniaki i 2 marchewki ugotować. Oddzielnie ugotować soczewiće i odcedzić. Cebulki posiekać drobno i zeszklić na oleju. Przełożyć do rondla , włożyć posiekaną kapustę i chwilę poddusić.Ziemniaki przecisnąć przez praskę, marchewki rozgnieść widelcem , wymieszać z soczewicą , przyprawić do smaku solą i pieprzem. Farsz nakładać na liście kapusty , zwinąć zgrabne gołąbkii ułożyć na kapuście w rondlu. Sparzone pomidory obrane ze skórki pokroić w cząstki i ułożyć na gołąbkach. Podlać wszystko bulionem i sokiem pomidorowym i duśić do miękkości