Przepis i sposób przygotowania na: Hamantasze
żółtko - 1 szt.
mleko - 2 łyżki
cukier puder do posypania
Zacznij od przygotowania rozczynu. Drożdże włóż do miseczki i posyp łyżeczką cukru, jak zrobią się płynne dodaj łyżkę mąki i dwie łyżki ciepłego mleka. Wymieszaj i odstaw do wyrośnięcia.
Mąkę przesiej do sporej miski, dodaj gotowy rozczyn, pozostałe mleko, cukier, roztrzepane jajko i żółtko, szczyptę soli i roztopione i przestudzone masło. Całość bardzo dokładnie wymieszaj do połączenia się składników. Następnie wyrabiaj przez około 5 minut, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przełóż je do miski wysmarowanej masłem, przykryj lnianą ściereczką i zostaw w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę lekko posypaną mąką i wyrabiaj jeszcze przez około 5 minut. Następnie rozwałkuj ciasto do grubości około ½ cm i wycinaj kółka. Pośrodku układaj łyżeczką farsz i zlepiaj w trójkąty, tak, aby nadzienie nie wydostawało się w trakcie pieczenia, ale jednocześnie nie było całkiem zakryte.
Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostaw w ciepłym miejscu do podwojenia objętości.
Ciastka posmaruj żółtkiem roztrzepanym z mlekiem i wstaw do nagrzanego do 170*C piekarnika i piecz 20 minut. Wystudzone ciastka możesz posypać cukrem pudrem.