Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Szpajza- deser śląski

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

jajko
4 szt
cukier
20 dag
Żelatyna wieprzowa Prymat
4 łyżeczki
Sklep Prymat
sok z połowy cytryny
wódka
20 ml
kakao
1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Szpajza- deser śląski

Ubić pianę z białek, żółtka utrzeć z cukrem. Ostrożnie połączyć obie masy, uważając aby piana nie opadła. Dodać namoczoną i rozpuszczoną żelatynę. Krem podzielić na dwie równe części, do jednej dodać sok z cytryny i dokładnie wymieszać. Do drugiej części dodać kakao rozpuszczone w wódce i również wymieszać. Obie masy przekładać na przemian do pucharków, każdą warstwę wygładzać łyżeczką. Udekorować wisienką koktajlową.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak