Przepis i sposób przygotowania na: Sałatkowe torciki
3 duże ziemniaki
1 marchew
1 pietruszka
mały kawałek selera
por-zielona część
2 jajka ugotowane na twardo
1\\2 puszki kukurydzy
1/2 puszki zielonego groszku
2 kiszone ogórki
kawałek czerwonej papryki
zielona pietruszka
majonez
przyprawy
dodatkowo:
kromki chleba
masło
wykonanie:
Ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler dokładnie umyć zalać wodą i ugotować, następnie przestudzić i obrać. Do takiej sałatki ja kroję wszystko w drobną kostkę, razem z warzywami pokroić jajka i kawałek papryki. Wszystko przełożyć do miski dodać por pokrojony w paseczki i starte na tarce ogórki, dołożyć odcedzoną z zalewy kukurydzę i groszek, na koniec dodać majonez według własnego uznania oraz posiekaną zieloną pietruszkę około 2 łyżek, wszystko wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem. Kromki chleba opiec na złoty kolor w opiekaczu, posmarować masłem i na każdej kromeczce ułożyć porcję sałatki nadając jej kształt małego torcika, wierzch i boki delikatnie posmarować majonezem i dowolnie ozdobić. Sałatka poda w taki sposób cieszy się ogromnym powodzeniem na luźnych spotkaniach w moim domu.