Przepis i sposób przygotowania na: Sernik w cieście kakaowym
-1 kg. sera do sernika
-2 łyżki mąki ziemniaczanej
-2 łyżki mąki pszennej
-100 gram masła
-3 żółtka
-rodzynki (lub brzoskwinie)
-100 gram cukru
-6 białek
-cukier waniliowy
Przygotowanie:
Masło ucieramy z żółtkami i cukrem. Podczas ucierania dodajemy łyżką ser,wsypujemy obie mąki,cukier waniliowy. Na koniec ucierana masy dodajemy rodzynki (lub brzoskwinie).
Zagniatamy ciasto,dzielimy na dwie części,wstawiamy do lodówki na około 2 godziny.
Blachę smarujemy tłuszczem,jedną część ciasta zcieramy na tarce na dużych oczkach na spód blachy. Wylewamy masę serową i na wierzch ścieramy drugą część ciasta. Pieczemy w 180 stopni około godzinę. Polecam! :)