Przepis i sposób przygotowania na: Flapjack kokosowo-daktylowy
Sposób przygotowania:
1. Z kokosa i wody zrobić mleko kokosowe - przepis w mojej księdze. Można użyć gotowe mleko kokosowe z puszki, jednak ja polecam zrobić je samemu, bo jest zdrowsze - brak konserwantów i tańsze.
2. Do mleka - 2 szklanki dodać pokrojone daktyle, 2 łyżki wiórków kokosowych pozostałych po zrobieniu mleka, cukier i podgotować w garnku, aż daktyle się zaczną rozpadać.
Dodać płatki owsiane, zamieszać i odczekać. aż masa ostygnie. Dodać mąkę, zamieszać.
3. Do formy keksowej (23cm) na dno wysypać warstwę wiórków kokosowych i przełożyć masę. Wyrównać powierzchnię na gładko, posypać wiórkami, przyklepać. Piec około 25 minut w temp. 150 stopni.
4. Kroić po ostygnięciu. Wychodzi około 8 porcji.
Proporcję można podwoić jeśli komuś te batoniki zasmakują.
Gorąco polecam!
Smacznego!