Przepis i sposób przygotowania na: Krem brokułowo-ziemniaczany ze schabem
schab b/k - kilka plastrów,
podudzie z kurczaka,
brokuł - duży,
ziemniaki - 5 niedużych,
korzeń selera lub pietruszki,
czosnek - 3 ząbki,
cebula - 2 nieduże,
kostka bulionowa warzywna,
liść laurowy,
kucharek - łyżeczka,
sól,
pieprz,
kolendra mielona,
śmietana, jogurt lub ser żółty do smaku.
PRZYGOTOWANIE:
Mięso zalać zimną wodą. Dodać kostkę rosołową i łyżeczkę soli. Gotować przez 20 minut. Warzywa obrać, umyć i pokroić. Ziemniaki, łodygę brokuła, pietruszkę, czosnek i cebulę kroimy w kostkę. Brokuła dzielimy na różyczki. Do gotującego mięsa dodajemy wszystkie warzywa poza czosnkiem, liść laurowy, sól i pieprz. Dolewamy tyle wody, aby zakryła powierzchnię warzyw. Gotujemy do miękkości wszystkich składników. Na koniec dodajemy czosnek oraz przyprawy. Wyjmujemy liść laurowy i mięso, które kroimy na mniejsze kawałki, Miksujemy blenderem. Podajemy ze śmietaną lub startym żółtym serem oraz kawałkami mięsa.