Debiutancka zupa z soczewicy.

Debiutancka zupa z soczewicy.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • czerwonej soczewicy (1 szklanka)

    20 dag
  • marchewki

    3 szt
  • korzeń pietruszk

    1 szt
  • seler korzeniowy

    1 kawałek wielkości orzecha włoski
  • liść pora

    1 szt
  • goździki

    3 szt
  • tymianku

    1/2 łyżeczki
  • majeranku

    1 łyżeczka
  • przyprawa do potraw

    2 łyżki stołowe
  • liście laurowe

    2 szt
  • ziela angielskiego

    6 ziaren
  • pieprzu czarnego

    8 ziaren
  • skrzydełek

    8 szt
  • ziemniaków

    5 szt
  • przyprawy do flaków

    1 czubata łyżka
  • czosnek

    1 ząbek
  • cebula

    1 szt
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Zagotować o.k. 2,5 l wody, wrzucić wypłukane skrzydełka. Zagotować i zszumować. Wrzucić liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, Ziarenka smaku, liść pora, posiekany ząbek czosnku i cebulę ( w którą wbijamy goździki.
Wsypać tymianek i majeranek i gotować 40 minut. Wyjąć mięso i cebulę. Do wywaru wrzucić pokrojoną w kostkę: marchew, pietruszkę oraz seler i gotować 10 minut, po czym wsypać wypłukaną kilkakrotnie w zimnej wodzie soczewicę i ziemniaki pokrojone z kostkę. Gotować ok. 20-25 minut, dodając 5 minut przed końcem przyprawę do flaków. Na talerzach, czy w bulionówkach można posypać natką lub odrobiną koperku.
Mięso wykorzystałam do panierowanych skrzydełek z gyrosem, ale można podać z zupą.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Stenka

12.10.2014 16:34
smaczna zupa

gosia1988

01.07.2013 09:23
na pewno bardzo smaczna

maciek7

09.07.2012 22:15
pycha

Grażyna13

21.01.2012 11:58
Pyszna zupa :)

misia53

01.10.2010 00:36
O ja bidula mam zieloną a nie czerwoną , i co teraz?

SmacznaPyza

25.07.2010 10:57
soczewica jest taka niedoceniana a jak pyszna!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat