Przepis i sposób przygotowania na: Tort Zyg-zag
Kroki postępowania
cukier 15 dag, cukier waniliowy, mąka ziemniaczana 3 łyżki, cukier waniliowy, brzoskwinie w puszce, drylowane wiśnie, ananasy w puszce, galaretka brzoskwiniowa, galaretka wiśniowa, barwniki spożywcze, pisaki cukrowe
Składniki na masę cukrową:
glukoza 75 g, żelatyna 3 łyżki, woda 52,50 ml, cukru pudru 52,50 ml, aromat truskawkowy w proszku
Biszkopt jasny:
z 3białek i 1/2 szklanki cukru ubić pianę, dodać żółtka, 1/2 szklanki mąki krupczatki wymieszanej z 1 łyżeczką proszku do pieczenia i 1 łyżką mąki ziemniaczanej. Delikatnie mieszając dodać łyżkę oleju. Upiec biszkopt.
Biszkopt orzechowy:
z 4 białek i 1/2 szklanki cukru ubić pianę, 1 łyżki mąki krupczatki wymieszaną z łyżką proszku do pieczenia, 1 łyżką mąki ziemniaczanej i 15 dag orzechów krojonych. Delikatnie mieszajac dodać łyżkę oleju. Upiec biszkopt.
Biszkopt kokosowy:
składniki połączyć jak z biszkoptem orzechowym, dodając zamiast orzechów kokos. Upiec biszkopt.
Biszkopt ciemny:
z 3 białek i 1/2 szklanki cukru ubić pianę, dodać żółtka, 1/2 szklanki mąki krupczatki wymieszanej z 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1 łyżką mąki ziemniaczanej i 3 łyżkami kakao. Delikatnie mieszając dodać łyżkę oleju. Upiec biszkopt.
Krem:z 1l mleka, 5 łyżek mąki pszennej, 4 łyżek mąki ziemniaczanej,8 żółtek pozostałych z ciast, cukru waniliowego i 15dag cukru ugotować budyń. Ostudzić i utrzeć z 3 kostkami masła na pulchną masę. Masę podzielić na 2 części. Jedną większą, a drugą mniejszą.
Przygotować galaretki wg przepisu na opakowaniu i ostudzić. Do każdej części masy dodawać stopniowo po jednej galaretce. Brzoskwinie i ananasy pokroić w kostkę. Do masy z galaretką brzoskwiniową dodać pokrojone brzoskwinie. Do masy z galaretką wiśniowa dodać wiśnie.
Całość przełożyć wg. kolejności: biszkopt ciemny - masa brzoskwiniowa z pokrojonymi brzoskwiniami - biszkopt kokosowy - masa wiśniowa z wiśniami - biszkopt jasny - masa brzoskwiniowa z pokrojonym ananasem - biszkopt orzechowy
Przygotować galaretki wg przepisu na opakowaniu i ostudzić. Do każdej części masy dodawać stopniowo po jednej galaretce. Brzoskwinie i ananasy pokroić w kostkę. Do masy z galaretką brzoskwiniową dodać pokrojone brzoskwinie. Do masy z galaretką wiśniowa dodać wiśnie.
Całość przełożyć wg. kolejności: biszkopt ciemny - masa brzoskwiniowa z pokrojonymi brzoskwiniami - biszkopt kokosowy - masa wiśniowa z wiśniami - biszkopt jasny - masa brzoskwiniowa z pokrojonym ananasem - biszkopt orzechowy
żelatynę zalać zimną wodą i odstawić na 5 min. Cukier puder przesiać. Rozpuścić żelatynę w kąpieli wodnej i dodać glukozę. Uważać by nie zagotować. Zdjąć z kąpieli i dodać aromat truskawkowy. Następnie wsypać cukier puder, wymieszać i wyrobić masę cukrową jak ciasto na pierogi. Większą część masy zabarwiłam czerwonym barwnikiem spożywczym i po rozwałkowaniu użyłam do przykrycia torta.