Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Najłatwiejszy keks

0.0
(0)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna
2 szklanka
proszek do pieczenia
2 łyżeczka
masło
7 dag
cukier
1 szklanka
cukier waniliowy
Sklep Prymat
jajko
3
mleko
1/3 szklanka
szczypta soli
bakalie

Przepis i sposób przygotowania na: Najłatwiejszy keks

Przesianą mąkę mieszamy ze solą i proszkiem do pieczenia. W misce ucieramy tłuszcz z cukrami na pianę. Dodajemy kolejno całe jajka, cały czas ucierając. Do masy dodajemy porcjami mąkę i wlewamy stopniowo mleko, cały czas ucierając. Na końcu dodajemy bakalie obsypane 2-3 łyżkami mąki i mieszamy. Przekładamy ciasto do formy posmarowanej masłem i pieczemy przez 50 minut w 180 st. C.

Uwaga: bardzo często keksy pękają, więc aby tego uniknąć, to przed włożeniem ciasta do piekarnika zrób rowek nożem przez środek ciasta.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Justyna Jussstiii 19.11.2011 13:34
super

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak