Przepis i sposób przygotowania na: Rurki śnieżki
Wstawiamy na godzinę do lodówki.
Po tym czasie wykładamy ,wa kujemy na 0,5 cm placki i kroimy na 2-3 cm paski.
Foremki rurki smarujemy olejem tylko przy pierwszym nakładaniu ciasta.
Nawijamy paski ciasta od wąskiej strony lekko nakładając kolejne warstwy ciasta na siebie.
Układamy na posmarowanej masłem i obsypanej mąka blaszce tak by końcówka nawiniętego ciasta była na spodzie.
2 pozostałe jajka rozmącamy i smarujemy rurki. Posypujemy je cukrem kryształem po wierzchu.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C i wkładamy blaszkę z rurkami.
Pieczemy 20 - 25 minut tak by nabrały lekko złotego koloru.
Zdejmujemy z pomocą noża, który wkładamy do środka foremki by ja przytrzymać.
Z tej porcji wychodzi około 40 rurek w zależności jak grubo rozwałkujemy ciasto .
KREM;
Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody.
Możemy to zrobić zanim upieczemy rurki.
Śnieżki ubijamy w 1 i 3/4 szklanki zimnego mleka.
Tężejącą już galaretkę wlewamy do ubitej bitej śmietany i razem miksujemy kolejne 2- 3 minuty.
Gotowe rurki napełniamy kremem i chłodzimy około 30 minut w lodówce lub podajemy od razu.