Udko pieczone z kaszą i sosem pieczarkowym

Udko pieczone z kaszą i sosem pieczarkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

gramów

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udka kurczaka

    2 sztuki
  • pieczarki

    0,5 kg
  • masło

    2-3 łyżki
  • mąka

    4-6 łyzek
  • sałata masłowa

    1 główka
  • ogórek

    1-2 sztuki
  • śmietana

    100 ml
  • kwasek cytrynowy

    kilka kryształków
  • cukier drobny

    0,5 łyżeczki
  • warzywa

    2 torebki
  • kasza jęczmienna

    2 torebki
  • oliwa z oliwek

    2 łyżki
  • przyprawa do kurczaka

    2-3 łyżeczki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Przyprawę do kurczaka Prymat 2-3 łyżeczki mieszamy z 2 łyżkami oliwy. odstawiamy na kilka minut po czym nacieramy nią udka kurczaka. Udka wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w kombiwarze lub piekarniku(w kombiwarze zajmuje to ok 30 minut i udka są upieczone a skórka chrupiąca). Kaszę gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Pieczarki kroimy w paski i wrzucamy na patelnie z roztopionym masłem smażymy aż będą miękkie. Po czym dolewamy wodę wg. zapotrzebowania (na 2-3 osoby ok litra) i kostkę rosołową. Zagęszczamy mąką wymieszaną z odrobiną wody i przyprawiamy pieprzem do smaku. Sałatę rwiemy na kawałki a obranego ogórka kroimy w plasterki. mieszamy razem. śmietanę mieszamy z cukrem i kilkoma kryształkami kwasku i mieszamy z sałatą.
Podajemy jak na zdjęciu

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

FAFIK

23.02.2011 10:22
Pychota

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat